Berkshire Residence

Location Berkshires, Massachusetts
Design Principal Tom Kundig

Set on three hundred acres of rolling Berkshire landscape, the first challenge of the project was to find the perfect building site from which to experience the surroundings. The choice was the ecotone; the border between two adjacent ecological systems. The house stretches along the line where the forest meets the meadow. The forest provides protection (refuge)—it’s intimate, quiet, and introspective—while its meadow counterpart provides views of the valley and the low-lying mountains beyond (prospect). The building is thin enough that each room, as you move through the house, balances the two.

The main level of the house was raised about ten feet above the ground, partly to maximize the views, but also to get up above the humidity and insects in the summertime, and the snow in the winter.

 

When you live in big, beautiful country like this, the land is more important than the architecture.

Tom Kundig Design Principal

The interior is finished with warm materials: wood, plaster, waxed steel, leather.

The living room is lined with hand-cranked operable windows walls.  When completely open, you feel like you’re in an elegant and comfortable tree fort, hovering above the landscape. There is no sensation quite like standing in that wide-open corner, taking in the 270-degree view. The rooms of the house are all on one side of a 150-foot-long hallway that runs its entire length and then extends 12 feet farther out at each end. It’s intended to feel like a ship’s prow, so that when you’re standing in it, you have a Titanic moment.

Droop Ear pulls from the Tom Kundig Collection

Phil Turner designed several gizmos in the house, including the dumbwaiter adjacent to the entry and the mechanisms for opening the windows in the living room and bedroom. To operate the windows, you pull the wheel away from the wall to engage a set of chains that controls one window. Then you pull the wheel a bit farther out to engage a second set of chains for the other window. It’s like switching gears on a bicycle, and it serves as a deliberate moment of physical interaction with the house. Actually touching the building, making it work, connects the occupants to their environment in a solid, palpable way, resulting in a sense of shared existence.

Loading Next Up...
Next up... Chamber Music at the Frye Art Museum
Clear all filters

Type

Status

Date

Region

Designer

Materials

Rooms

Features

Art

Show Filters
Projects Media

Filter archive by
projects or media

Drag
Back
Edit Done

Your clippings

Mail link Copied Could not copy Clear Clippings Save
Save your clippings to share or retrieve them later
View Fullscreen
View, edit and share your clippings here
Could not load page. The content may have been removed, or there may be a problem with your connection. Close
Loading

You are using an out-dated browser

Please update your browser. We recommend Google Chrome