Frye Art Museum

Location Seattle, Washington
Design Collaborator Alan Maskin

The design of this comprehensive remodel and significant expansion brings an aging institution into the present. The architecture prepares the visitor for the museum experience by reinforcing a cadence that is conducive to viewing art. A new entry arcade knits together additions and existing architecture with public spaces, which include a new café, curatorial wing and sculpture garden, and brings the life of the building to the street edge. Natural light slips into the building in strategic places to intuitively guide the visitor. The result is a jewel-box that celebrates the museum experience as well as the art.

Light levels are designed to diminish at five distinct intervals as the visitor moves from outside to inside through the entry sequence.

Alan Maskin Design Collaborator

To lend coherence to the eclectic mix of buildings and spaces, a covered concrete arcade weaves together new and existing architecture with public spaces, including a new cafe, curatorial wing, and sculpture garden, pulled out to the street edges. The primary gathering space, a new entry lobby, is positioned for maximum dramatic effect beneath a domed rotunda where the stairs and a ramp converge, creating a powerful landmark, a presence in the neighborhood, and establishing a memorable symbol that conveys the museum’s cultural mission.

Yes and More and Yes and Yes and Why, an exhibition of the work of the artist group Implied Violence. October 9, 2010 – January 2, 2011

The Frye’s new lighting program is highly innovative, as carefully manipulated light levels actually change the way the art is seen. Daylight entering through windows, light monitors and the oculus embedded in the dome of the rotunda provide visitors with an intuitive sense of the building’s organization as they tour through the galleries and public spaces. The rotunda serves as an intermediary passage, allowing visitors’ eyes to adjust to the lower light levels required for art conservation in the galleries. In the galleries, the walls have been scaled to frame the art and revised in relation to the skylights to improve the quality of natural light. Enhanced public amenities, such as the cafe and garden courtyard, gift shop, auditorium and education wing enable the Frye to better fulfill its mission to the community.

Information

Loading Next Up...
Next up... Main Cabin
Clear all filters

Type

Status

Date

Region

Designer

Materials

Rooms

Features

Art

Show Filters
Projects Media

Filter archive by
projects or media

Drag
Back
Edit Done

Your clippings

Mail link Copied Could not copy Clear Clippings Save
Save your clippings to share or retrieve them later
View Fullscreen
View, edit and share your clippings here
Could not load page. The content may have been removed, or there may be a problem with your connection. Close
Loading

You are using an out-dated browser

Please update your browser. We recommend Google Chrome