Maxon House

Location King County, Washington
Design Principal Tom Kundig

This home for a family of five is set on a steep, sloped site in a thick forest. The family is working with the County to help preserve the natural character of the site with a forestry management plan. The architecture likewise defers to the forest.

The simple rectangular form of the house is anchored into the edge of a steep slope. Private spaces are nestled into the earth while the public spaces – the kitchen, dining and living rooms – cantilever over the site and direct views through full-height glass towards the Tolt River Valley. Building materials are low maintenance, including cast-in-place concrete, a raw steel exterior cladding and exposed plywood structural insulated roof panels. Finishes will age naturally to complement the forest setting. The most striking aspect of the project is wheeled studio set on tracks. The studio will be able to butt up against the house, connecting to the Master Suite through a portal – or slide away into the forest. The Maxon house is the subject of a documentary which showcases the design and construction process of this young family’s home. Learn more about the documentary on its website.

Information

Team

Design Principal

Tom Kundig

Loading Next Up...
Next up... Pole Pass Retreat
Clear all filters

Type

Status

Date

Region

Designer

Materials

Rooms

Features

Art

Show Filters
Projects Media

Filter archive by
projects or media

Drag
Back
Edit Done

Your clippings

Mail link Copied Could not copy Clear Clippings Save
Save your clippings to share or retrieve them later
View Fullscreen
View, edit and share your clippings here
Could not load page. The content may have been removed, or there may be a problem with your connection. Close
Loading

You are using an out-dated browser

Please update your browser. We recommend Google Chrome