Outpost

Location Bellevue, Idaho
Design Principal Tom Kundig

Set in the remote, harsh high desert of Idaho, Outpost is an artist’s live/work studio and sculpture garden. The building’s compactness restricts site impact and reinforces the desire to be outside. This is a windy place, and the enclosed “paradise garden,” is separated from the wild landscape by thick masonry walls. The footprint of the house is the limit of intrusion into the land—a simple, clearly defined space. This structure exemplifies Kundig’s belief that the architect’s job is to create an experience of place.

When you grow up in the Palouse or you spend time in the high desert, you learn very quickly how insignificant your place in that larger landscape is. To this day, I think that influences virtually every decision I make about architecture in its context.

Tom Kundig Design Principal

Outpost’s compactness limits site impact and reinforces the desire to be outside. The architects chose a readily available construction material—concrete block—for the primary structure; commercial builders were able to quickly and cheaply assemble the building. Interior materials are left largely unfinished.

Kundig describes the concept as a Tootsie Roll Pop: hard on the outside and soft on the inside. The house is designed around one open, multifunctional room overlooked by a mezzanine bedroom, with separate studio/office and utility spaces on a lower entry level. Elevated above the ground (snowpack in winter), the main living levels have 360-degree views of the surrounding high desert and mountains.

Interior finishes include unfinished recycled fir floors, walls, and cabinets; plaster made from natural clays and pigments; and Carrara marble kitchen counters. Other materials used in the structure, including the concrete block, car decking (structural tongue-and-groove material), and plywood, require little or no maintenance and are capable of withstanding the extreme weather that characterize the desert’s four seasons.

In a windy environment, the enclosed garden provides protection to develop a cultured space. Nothing outside the walls is modified. The footprint of the building is the limit of intrusion into the landscape—a simple, clearly defined space within the landscape.

Loading Next Up...
Next up... Bird Watchers’ House
Clear all filters

Type

Status

Date

Region

Designer

Materials

Rooms

Features

Art

Show Filters
Projects Media

Filter archive by
projects or media

Drag
Back
Edit Done

Your clippings

Mail link Copied Could not copy Clear Clippings Save
Save your clippings to share or retrieve them later
View Fullscreen
View, edit and share your clippings here
Could not load page. The content may have been removed, or there may be a problem with your connection. Close
Loading

You are using an out-dated browser

Please update your browser. We recommend Google Chrome