Studio House

Location Seattle, Washington
Design Principal Tom Kundig

A combination home and photographer’s studio, the project is an exploration of memories and their potential to resonate over time. Remnant landscape elements, building geometries and materials from the previous home on the site reappear in the new building. These fragments act as artifacts that recall earlier times.

The design reflects this theme with the new plan is laid over that of the old one, turned 13 degrees to take better advantage of views. Entry is through a two-story steel lantern placed between the foundation wall of the old house and the walls of the new one. The primary interior volume is a two-story space used both as the main living area and as a photographic studio. It captures the outdoors through a large open west wall that incorporates shading devices when needed. The bold structural steel frame and the concrete walls are left raw, allowed to age naturally to show the passage of time. A curved roof diffuses natural and artificial ambient light. There is an armature of unfinished steel cantilevers over the room to accommodate general room lighting, fans, and studio lighting. Open metal stairs and landings align with the old and new geometries.

At one end of this main space is a tall box containing the kitchen and pantry below, and bedrooms and baths above. Conceived as a cabinet, its upper floor projects like an open drawer and is purposely left in a raw state of finish. At the other end, a photo workroom and office form a second inserted volume.

Heavy concrete perimeter walls wrap the building protectively on three sides. The curved roof and garage rooftop structures are covered in subtly reflective lead-coated copper.

Information

Team

Design Principal

Tom Kundig

Project Manager

Bob Jakubik

Awards

2000

AIA Summit 2000 Western International Design Awards, Merit Award

1998

AIA Northwest and Pacific Region Honor Awards, Honor Award

1997

AIA Seattle Honor Awards, Merit Award

Loading Next Up...
Next up... Leach Botanical Garden – The Upper Garden
Clear all filters

Type

Status

Date

Region

Designer

Materials

Rooms

Features

Art

Show Filters
Projects Media

Filter archive by
projects or media

Drag
Back
Edit Done

Your clippings

Mail link Copied Could not copy Clear Clippings Save
Save your clippings to share or retrieve them later
View Fullscreen
View, edit and share your clippings here
Could not load page. The content may have been removed, or there may be a problem with your connection. Close
Loading

You are using an out-dated browser

Please update your browser. We recommend Google Chrome