The Brain

Location Seattle, Washington
Design Principal Tom Kundig

The Brain is a 14,280 cubic-foot cinematic laboratory where the client, a filmmaker, can work out ideas. Physically, that neighborhood birthplace of invention, the garage, provides the conceptual model. The form is essentially a cast-in-place concrete box, intended to be a strong yet neutral background that provides complete flexibility to adapt the space at will. Inserted into the box along the north wall is a steel mezzanine. All interior structures are made using raw, hot-rolled steel sheets.

The double-height single room of the main space is inserted with a loft constructed entirely of 1/2-inch steel plates that are welded and folded in an “origami” fashion in order to produce the rigidity and strength need to become structurally self-sufficient. A set of stairs to the loft is hidden behind a darkroom and storage space is tucked beneath the steel loft, while a fireman’s pole provides an easier and more flamboyant means of egress down.

The Brain Studio is as much a treehouse, fort, and playroom as it is a serious work space, and ultimately it is a quirky but true reflection of the client and his personality.

Loading Next Up...
Next up... Main Cabin
Clear all filters

Type

Status

Date

Region

Designer

Materials

Rooms

Features

Art

Show Filters
Projects Media

Filter archive by
projects or media

Drag
Back
Edit Done

Your clippings

Mail link Copied Could not copy Clear Clippings Save
Save your clippings to share or retrieve them later
View Fullscreen
View, edit and share your clippings here
Could not load page. The content may have been removed, or there may be a problem with your connection. Close
Loading

You are using an out-dated browser

Please update your browser. We recommend Google Chrome