The Pierre

Location San Juan Islands, Washington
Design Principal Tom Kundig

The owner’s affection for a stone outcropping on her property inspired the design of this house. Conceived as a retreat nestled into the rock, the Pierre (the French word for stone) celebrates the materiality of the site. From certain angles, the house—with its rough materials, encompassing stone, green roof, and surrounding foliage—almost disappears into nature.

With the exception of a separate guest suite, the house functions on one main level, with an open-plan kitchen, dining, and living space. A wood-clad storage box (made with siding reclaimed from a Lionel Pries–designed house) transitions from outside to inside. Its two large bookcases open to provide concealed access to laundry and kitchen storage. A large pivoting steel and glass door provides access to a terrace.

The materiality of the built structure—mild steel, smooth concrete, and drywall—create a neutral backdrop for the interior furnishings and artwork and the exterior views to the bay and surrounding landscape.

Throughout the house, the rock protrudes into the space, contrasting with the luxurious textures of the furnishings. Interior and exterior fireplace hearths are carved out of existing stone; leveled on top, they are otherwise left raw. In the master bathroom, water cascades through three polished pools, natural sinks in the existing stone. Off the main space, a powder room is carved out of the rock; a mirror set within a skytube reflects natural light into the space.

Contemporary works of art by Cameron Martin, Jesse Paul Miller, Andres Serrano, Franz West, and Claude Zervas are mounted inside and outside the house. Antique furniture and art objects are complemented by custom pieces. The custom light fixtures are based on the designs of Irene McGowan, a Seattle artist and lighting designer best known for her work with noted Northwest architect Roland Terry. Interiors by Olson Kundig, in collaboration with the client.

Set at a right angle to the main space, a master suite features a custom-designed bed with a leather headboard and footboard set in the middle of floor-to ceiling bookshelves.

Tom Kundig Design Principal

Putting the house in the rock follows a tradition of building on the least productive part of a site, leaving the best parts free for cultivation.

Tom Kundig Design Principal

To set the house deep into the site, portions of the rock outcropping were excavated through a combination of machine work and handwork. The contractor used large drills to set the outline of the building, then used dynamite, hydraulic chippers, and wire saws and other hand tools, working with finer and finer implements as construction progressed. Excavated rock was reused as crushed aggregate in all the stonework, a reminder of the building process, while huge pieces of rock were employed for the carport structure.

Information

Team

Design Principal

Tom Kundig

Project Manager

Christopher Gerrick

Interior Designer

Charlie Hellstern

Awards

2014

AIA National Honor Awards, Architecture Award

AIA National Honor Awards, Interior Architecture Award

2013

Architizer A+ Popular Choice Awards, Finalist, Residential Single Family Home

2012

AIA National Housing Awards, Housing Award

AIA Northwest and Pacific Region Honor Awards, Honor Award

AIA Seattle Honor Awards, Honor Award

Builder’s Choice Design & Planning Awards, Builder’s Choice Grand Award

Chicago Athenaeum American Architecture Awards, American Architecture Award

IIDA Interior Design Awards, Interior Design Award, Best of Competition

2011

Northwest Design Awards, First Place: Exotic Retreats

Washington Aggregates & Concrete Association, Excellence in Concrete Construction

2010

World Architecture News House of the Year Awards, House of the Year

Loading Next Up...
Next up... Bill & Melinda Gates Foundation Visitor Center
Clear all filters

Type

Status

Date

Region

Designer

Materials

Rooms

Features

Art

Show Filters
Projects Media

Filter archive by
projects or media

Drag
Back
Edit Done

Your clippings

Mail link Copied Could not copy Clear Clippings Save
Save your clippings to share or retrieve them later
View Fullscreen
View, edit and share your clippings here
Could not load page. The content may have been removed, or there may be a problem with your connection. Close
Loading

You are using an out-dated browser

Please update your browser. We recommend Google Chrome